Marianne Wildenberg

Meer Blije Vissen

De Waddenzee is een belangrijke kraamkamer voor vissen en een belangrijke toegangspoort tot de Nederlandse delta. Maar door de aanleg van dijken en dammen, kunnen trekvissen het zoete water niet meer bereiken. Alle trekvissen hebben namelijk zoet én zout water nodig om op te groeien of te paaien. Zo trekt de zalm vanuit zee terug naar zijn geboortegrond in de rivieren om zich voort te planten. Kleine glasaaltjes worden juist op zee geboren en willen naar het zoete water om op te groeien. En de zeeforel is een echte liefhebber van brak water, de overgangszone tussen zout en zoet.

Maar al deze vissen stoten nu hun neus tegen onze dijken en dammen. Samen met een aantal partners werkt de Waddenvereniging aan het herstel van deze belangrijke trekvisroutes. Symbool hiervoor staat de Blij Vis. Als we alle krachten bundelen kunnen de trekvissen straks weer vrij heen en weer zwemmen via natuurlijke zoet-zoutovergangen.

De afgelopen jaren heb ik me namens de Waddenvereniging in mogen zetten voor het baanbrekende plan van de Vismigratierivier. Deze kilometerslange getijdenrivier wordt nu aangelegd bij Kornwerderzand. Een belangrijke stap vooruit voor trekvissen. Maar rond de Waddenzee zijn meer knelpunten. En ook daar gaan we graag mee aan de slag zodat er nog meer blije vissen komen.

De foto hierboven is in 2014 gemaakt. Daar stond ik samen met de pioniers van de Vismigratierivier met de eerste Blije Vis, het concept van Landschapsarchitect Bruno Doedens. Al deze mensen zetten zich nog steedss in voor een gezonder en rijker Waddengebied. 

Ben jij ook voor de Wadden? En wil je de Waddenvereniging ook helpen de omstandigheden voor trekvissen te verbeteren? Wil je Meer Blije Vissen? Doe dan vandaag nog een donatie via www.voordewadden.nl.

Samen maken we het verschil!

 

Fotocredits: Waddenvereniging/Henk Postma

Breng deze pagina extra onder de aandacht met een gave poster. Je kunt zelf de tekst bepalen en de poster vervolgens printen en overal ophangen. Iedereen kan een poster maken van deze pagina, dus ook vrienden, familie, collega's, de mensen uit je sportteam of klasgenoten. Hang de poster op in de supermarkt, bij winkels achter het raam, bij bedrijven of op school. Als je het vriendelijk vraagt en uitlegt waarvoor het is, dan is het ophangen van een poster vaak geen probleem.

10
22/01/2020
21:03

Anoniem

Bekijk alle

En we hopen dat we ooit niet meer bestaan. Omdat dan heel Nederland zich sterk maakt voor het beschermen van de Waddenzee. Tot het zover is zijn wij de onafhankelijke stem die zich voor de Wadden laat horen.