Marianne Wildenberg

Meer Blije Vissen

De Waddenzee is een belangrijke kraamkamer voor vissen en een belangrijke toegangspoort tot de Nederlandse delta. Maar door de aanleg van dijken en dammen, kunnen trekvissen het zoete water niet meer bereiken. Alle trekvissen hebben namelijk zoet én zout water nodig om op te groeien of te paaien. Zo trekt de zalm vanuit zee terug naar zijn geboortegrond in de rivieren om zich voort te planten. Kleine glasaaltjes worden juist op zee geboren en willen naar het zoete water om op te groeien. En de zeeforel is een echte liefhebber van brak water, de overgangszone tussen zout en zoet.

Maar al deze vissen stoten nu hun neus tegen onze dijken en dammen. Samen met een aantal partners werkt de Waddenvereniging aan het herstel van deze belangrijke trekvisroutes. Symbool hiervoor staat de Blij Vis. Als we alle krachten bundelen kunnen de trekvissen straks weer vrij heen en weer zwemmen via natuurlijke zoet-zoutovergangen.

De afgelopen jaren heb ik me namens de Waddenvereniging in mogen zetten voor het baanbrekende plan van de Vismigratierivier. Deze kilometerslange getijdenrivier wordt nu aangelegd bij Kornwerderzand. Een belangrijke stap vooruit voor trekvissen. Maar rond de Waddenzee zijn meer knelpunten. En ook daar gaan we graag mee aan de slag zodat er nog meer blije vissen komen.

De foto hierboven is in 2014 gemaakt. Daar stond ik samen met de pioniers van de Vismigratierivier met de eerste Blije Vis, het concept van Landschapsarchitect Bruno Doedens. Al deze mensen zetten zich nog steedss in voor een gezonder en rijker Waddengebied. 

Ben jij ook voor de Wadden? En wil je de Waddenvereniging ook helpen de omstandigheden voor trekvissen te verbeteren? Wil je Meer Blije Vissen? Doe dan vandaag nog een donatie via www.voordewadden.nl.

Samen maken we het verschil!

 

Fotocredits: Waddenvereniging/Henk Postma

10
22/01/2020
21:03

Anoniem

Bekijk alle

€ 250 opgehaald

€ 500 opgehaald

€ 1.000 opgehaald

Eerste donatie ontvangen

10 donaties ontvangen

25 donaties ontvangen

50 donaties ontvangen

Een blogbericht geplaatst

Toon meer

En we hopen dat we ooit niet meer bestaan. Omdat dan heel Nederland zich sterk maakt voor het beschermen van de Waddenzee. Tot het zover is, komen wij op voor de rust, ruimte en ruige natuur van de Wadden.