Wad Minder

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het vrachtschip MSC Zoe 342 zeecontainers boven de Waddeneilanden in de Noordzee. Door de stroming en harde noordenwind veranderde het waddengebied in één klap in een enorme afvalberg. Een ecologische ramp!

Meer dan 3 miljoen kilo. Zoveel gewicht aan spullen is er naar schatting in zee beland. Een jaar later ligt er nog steeds zo’n 800.000 kilo aan rotzooi en 40 containers in zee. Eén ding is zeker: schoon wordt het niet meer. De natuur zal nog jarenlang last hebben van de containerramp.

Politiek en industrie aan zet
De politiek en de scheepvaart zijn aan zet om ervoor te zorgen dat scheepvaart veiliger wordt en dat we minder risico lopen met een bijzonder Werelderfgoed als de Waddenzee. Niet alleen moet er een verbod komen op de scheepvaartroute vlak boven de eilanden, ook moeten er veel strengere regels komen voor containervervoer. Daarbij moet reder MSC verantwoordelijkheid nn januari mee emen voor de schade die ze veroorzaakt hebben.

Jij kunt ook iets doen! Doe mee met de actie Wad Minder 
Eén jaar na de ramp zien we dat er nog maar weinig veranderd is. We gaan natuurlijk niet lijdzaam zitten afwachten tot de politiek en de scheepvaart eindelijk echt gaan bewegen, maar we komen zelf in actie!

Iedereen die de enorme ravage na de containerramp heeft gezien, is geconfronteerd met ons eigen consumeergedrag. Ons verzet is simpel: als er geen vraag is naar producten van overzee, dan ook geen transport. Veel kleine stapjes kunnen zo uiteindelijk tot grote veranderingen leiden. Daarom introduceert de Waddenvereniging de actie Wad Minder.

2020: consuminderen, opruimen en de Wadden helpen
Doe mee met de acte Wad Minder. Samen consuminderen we en ruimen we op om de Wadden te helpen. Koop wat minder spullen. Ruil spullen in plaats van ze nieuw te kopen. Verkoop wat je niet meer gebruikt en maak zo een ander blij. Doe mee aan een van de opruimacties. Start je actie en zamel geld in voor de Wadden. Wat kun je doen?

  • Verkoop spullen die je niet meer gebruikt en doneer de opbrengst 
  • Koop een periode geen (nieuwe) spullen en doneer wat je hebt bespaard
  • Laat je sponsoren door vrienden of familie voor het aangaan van de uitdaging: een hele maand of heel jaar niets kopen
  • Schrijf je in voor een van de opruimacties en laat je sponsoren!
  • Verzin zelf een mooie actie en laat het ons weten!

Wat gaan we met de opbrengsten doen?

Samen met veel wadliefhebbers hebben we na de containerramp de troep op de stranden opgeruimd. We hebben laten zien dat we als groep wadliefhebbers echt verschil kunnen maken. Door jouw bijdrage:

  • worden wij gehoord door de Tweede Kamer;
  • kunnen we blijven pleiten voor andere scheepvaartroutes, beter opruimen en monitoren na een ramp;
  • zorgen we dat het probleem van scheepvaartveiligheid steeds onder de aandacht blijft;
  • kunnen we druk blijven uitoefenen op rederij MSC om verantwoordelijkheid te nemen en met de toegezegde schadevergoeding voor het gebied over de brug te komen.

Samen gaan we voor de Wadden!

10
12/11/2021
11:26
Bekijk alle

En we hopen dat we ooit niet meer bestaan. Omdat dan heel Nederland zich sterk maakt voor het beschermen van de Waddenzee. Tot het zover is, komen wij op voor de rust, ruimte en ruige natuur van de Wadden.